Spectacolele pentru copii și tineret „Iedul cu trei capre”, după Octav Pancu-Iași, scriitor de literatură pentru copii și „Peștișorul de aur”, dupa Aleksandr Sergheevici Puşkin, sunt primele două evenimente ale trupei de teatru din cadrul Centrului Cultural Bucovina, care în data de 1 iunie a.c, la Centrul Cultural Săveni, începând cu ora 10.00, deschid Festivalul de artă ,,SMS-Seri Magice Săveni”, chiar de Ziua Internațională a Copiilor.
Subiectele scrierilor lui Pancu sunt în majoritate originale, două dintre puținele prelucrări publicate fiind „Albastră ca Cerneala” (cu subtitlul „după Frații Grimm” – este vorba de povestea „Albă ca Zăpada”) și „Iedul cu trei capre” (parafrază la „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă). În referințele critice existente este evidențiat stilul narativ al poveștii lui Pancu-Iași, este voit regional, imitând limba folosită de Creangă. Aluzia la povestea lui Creangă este una neocolită: „Cică nu departe de casa caprei cu trei iezi își avea casa un ied cu trei capre.”
Principala sursă de inspirație a autorului este viața cotidiană. O parte din texte, mai ales cele din prima perioadă de creație (anii 1950), au un substrat educativ, promovând politețea, moralitatea, dragostea de învățătură și de muncă, dar și subiectele obligatorii pentru producțiile din perioada proletcultistă.
Alte scrieri se apropie de literatura absurdă, discursul fiind alterat prin mijloace corespunzătoare; în acest sens, criticul Marian Popa remarcă: „[Pancu-Iași] are capacitatea de a deplasa banalul în zona neobișnuitului, spontaneitatea povestitorului înclinat către conversația familiară și digresia, asociația neașteptată, uneori absurdă.” O colecție de povestiri în tonuri absurde (preferate pentru independența față de contextul istoric) este Pere alese (1981, 1991), culeasă de către Alexandru Pancu, fiul scriitorului.
Pancu-Iași revenea adesea asupra prozelor sale; dată fiind frecvența mare cu care se editau noi volume, variante ale aceluiași text pot fi întâlnite în ediții diferite sau chiar în interiorul aceleiași ediții. Este și cazul povestirii „Drumețul înțelept”, publicată laolaltă cu „Visul” (variantă de mai târziu a aceluiași text) în volumul Făt-Frumos când era mic (1982). Comparând cele două texte, se poate remarca eliminarea conotațiilor propagandistice din varianta ulterioară.
Spectacol pentru copii și tineret „Peștișorul de aur”, dupa Aleksandr Sergheevici Puşkin.
Povestea vieții unui pescar și a soției acestuia în condiții de trai de subzistență la marginea unui lac până ce are norocul de a prinde un pește fermecat de aur, care îi va îndeplini trei dorințe, după ce va fi eliberat înapoi în apă de către pescar, cât și ceea ce va urma, va fi prezentat cu măestrie, în cadrul acestui spectacol, de către actorii trupei de teatru de la Centrul Cultural Bucovina.
Regia artistică și scemografia: Gonda Cojocariu; Regia tehnică: Ioan Vizitiu; Sunet și lumini: Ion Turcu; Distribuție actori: Nicoleta nădejde, Simona Saucă, Cornelia Nicolaiciuc, Adina Fărtăieș, Alexandra Mitoceanu, Mihaela Munteanu; Manager: Sorin V. Filip.
Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” se desfășoară în perioada 1-4 iunie 2023, în orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural, în zona de promenadă din localitate, cât și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni.
Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente și activități dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, concursuri, concerte muzicale, instalații performative, cât și ateliere teatrale și dans.
„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, moderate de către actori de la instituții mari de cultură și învățământ universitar din România – Vasile Muraru, Marius Florea Vizaante, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu, Sorin Filip, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase, prof. univ.dr.Daniela Vitcu, sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale.
Asociația culturală „Arlechin” cu sprijinul financiar de la Ministerul Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și toți cei implicați în realizarea proiectului, contribuie prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.
Info line: www.arlechinromania.ro / www.saveni7days.ro