Saveni Vremea
HomeCulturaSMS - Seri Magice Săveni, 1-4 iunie 2023! Vezi programul și evenimentele...

SMS – Seri Magice Săveni, 1-4 iunie 2023! Vezi programul și evenimentele festivalului!

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” se desfășoară în perioada 1-4 iunie 2023, în orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural, în zona de promenadă din localitate, cât și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni. Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente și activități dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, concursuri, concerte muzicale, instalații performative, cât și ateliere teatrale și dans.

„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, moderate de către actori de la instituții mari de cultură și învățământ universitar din România – Vasile Muraru, Marius Florea Vizaante, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu, Sorin Filip, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase, prof. univ.dr.Daniela Vitcu, sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale.

Asociația culturală „Arlechin” alături de Ministerul Culturii, Primăria Orașului Săveni și toți cei implicați în realizarea proiectului contribuie, prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.

Calendarul de organizare și desfășurare a evenimentelor și activităților cuprinse în cadrul Festivalului de artă SMS – Seri Magice Săveni, cuprinde:

Ziua I, 1 iunie 2023

Ora 09.00: Conferința de lansare a proiectului

Ora 10.00: Spectacole de teatru pentru copii și tineret -,,Iedul cu trei capre”, adaptat după Octav Pancu-Iași și “Peștișorul de aur” adaptare dupa A. Pușkin

Ora 12.00: Atelier de teatru ,,Joc Nu Joacă”, moderator Ana Maria Moldovan

Ora 17.00: Spectacol ,,Teatru Sport”, moderator Marius Florea Vizante, se desfășoară sub formă de concurs și ateliere de improvizație

Ora 19.00: Întâlnire și Q&A cu echipa spectacolului – Regizor, actori, scenograf, sound designer

Ziua a II-a, 2 iunie 2023

Ora 10.00: Spectacol de teatru ,,5 minute fără efort”, în distribuție actorii, Ana Maria Moldovan și Paul Diaconescu

Ora 12.00: Atelier de teatru pentru copii și tineret, moderator Marius Florea Vizante

Ora 14.00: Atelier de film documentar ,,Sammy Lerner”, moderator Ana Maria Moldovan

Ora 17.00: Spectacol de teatru „Contele de Monte Cristo”, realizat după scenariul lui Owin Rose aduce în prim plan povestea lui Edmond Dantes, în regia d-nei prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea Ovidius, din județul Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.

Ziua a III-a: 03 iunie 2023:

Ora 12.00: Atelier de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu

Ora 16.00: „Cultura populară din nordul Moldovei – Sursă de inspirație pentru creația lui Ciprian Porumbescu”, atelier susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, încheiat cu un recital instrumental al elevilor, Ungureanu Elena, clasa de pian a d-nei profesor Șerpeanu Stela și Gireada Teodor, clasa de vioară a d-lui profesor Șobachi Cătălin, de la Liceul de Arta ‘Ștefan Luchian’ din Botoșani, profesor coordonator Mocanu Alexandru, director d-na prof. beatrice Cătălina Păpădie, aduc în atenția publicului cea mai cunoscuta lucrare compusă de Ciprian Porumbescu ,,Balada pentru vioară și orchestră” și 3 miniaturi pentru pian.

Ora 17.00: Spectacol concert: Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, județ Suceava – Recital muzical Sorin Filp și Ansamblul artistic ,,Floarea Soarelui”, Casa de Cultură Săveni, director artistic Sorin Luță și coregraf Laurențiu Cârligeanu.

Ora 18.30: Spectacol de teatru invitat – Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase”, momente artistice  în interpretarea actorilor, Vasile Muraru, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase.

Ziua a IV-a, 04 iunie 2023

Ora 10.00: Spectacole de teatru pentru copii și tineret – Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, “Fata moșului și fata babei” adaptare dupa Ion Creangă și “Motanul încălțat” – adaptare după Charles Perault.

ORA 14.00: Trupa de teatru ANTRACT a Liceului Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni, prezintă spectacolul ,,Șarpele care râde”, adaptare după Gabriel Avram, în regia prof. Florica Nechifor.

Ora 18.30: Spectacol de teatru invitat – Ateneul Național Iași, piesa de teatru ,,Comedie cu olteni”, adaptare după Gheorghe Vlad, în regia lui Ovidiu Cuncea.

Ora 20.00: Conferința de închidere a proiectului

Participarea la activitățile proiectului este gratuită în limita locurilor disponibile!

Info line: www.arlechinromania.ro

RELATED ARTICLES

Cele mai populare