Saveni Vremea
HomeCulturaVezi unde are loc atelierul de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în...

Vezi unde are loc atelierul de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu, din cadrul Festivalului de artă ,,SMS-Seri Magice Săveni”!

Atelierul de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu, este parte a proiectului Festivalul de artă SMS-Seri Magice Săveni și se desfășoară sâmbătă, 3 iunie a.c, începând cu ora 12.00 la Casa de Cultură a orașului Săveni.

În prezentarea tehnici de realizare a unor producții specifice acestui domeniu, se ține cont că înainte de asocierea mișcării coregrafice cu teatrul, există relația dintre dans și muzică care determină procesul creativ și evidențiează simbolic și figurativ relația dintre text-muzică-dans.

Beneficiarii acestei activități vor fi 20 de elevi cu vârste între 6 și 19 ani, cărora li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific domeniul teatru-dans, de către Catinca Hanțiu, studentă la UNATC I.L. Caragiale – București. Activitatea urmărește ca, prin o abordare non-formală, să dezvolte deprinderi și abilități artistice, care să îi ajute pe copii și tineri în dezvoltarea personală.

,,Teatrul de dans nu este teatru de dans sau dans interpretat. Este dans pentru că muzical, în sensul că o liniaritate și o gestionare a timpului și tăcerile care îl compun constituie muzică audibilă sau vizibilă. Este teatru deoarece permite fie personajelor să existe și să se exprime, fie situații „dramatice” să se desfășoare pe platou, sau pur și simplu spațiului scenic ales de artist. Interpretul este apoi actor și dansator în același timp, fără a fi legat de un stil coregrafic specific sau de o reprezentație teatrală specifică. Fiecare „coregraf-regizor” își va da amprenta prin crearea imaginației dorite. Acest amestec de genuri face posibilă utilizarea corpului actorului și a prezenței acestuia sau a privirii sale, de exemplu prin extinderea contextului scrierii teatrale sau coregrafice la cele două arte sau chiar mai mult.” (Martha Bremser,Cincizeci de coregrafi contemporani ,ediții Routledge ,Abingdon ,1999, pp.150-153)

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” se desfășoară în perioada 1-4 iunie 2023, în orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural, în zona de promenadă din localitate, cât și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente și activități dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, concursuri, concerte muzicale, instalații performative, cât și ateliere teatrale și dans.

„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, moderate de către actori de la instituții mari de cultură și învățământ universitar din România – Vasile Muraru, Marius Florea Vizaante, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu, Sorin Filip, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase, prof. univ.dr.Daniela Vitcu, sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale.

Asociația culturală „Arlechin” cu sprijinul financiar de la Ministerul Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și toți cei implicați în realizarea proiectului, contribuie prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.

Participarea la activitățile proiectului este gratuită în limita locurilor disponibile!

Info line: www.arlechinromania.ro / www.saveni7days.ro

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare