Saveni Vremea
HomeCulturaCercetași din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale „Cutezătorii” Botoșani...

Cercetași din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale „Cutezătorii” Botoșani și „Aventura” Pitești din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României” împreună cu cercetaşi din Republica Moldova, au inițiat și realizat în perioada 22-24 ianuarie, a.c, o serie de activități comune în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”! Vezi activitățile realizate în orașul Săveni!

Tineri și cercetași din România și Republica Moldova au sărbătorit în județul Botoșani, Unirea Principatelor Române de la 1859, în proiectul ,,Stejarul Unirii”!

Cercetași din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale „Cutezătorii” Botoșani și „Aventura” Pitești din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României” împreună cu cercetaşi din Republica Moldova, au inițiat și realizat în perioada 22-24 ianuarie, a.c, o serie de activități comune în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”,  pentru a sărbători într-un mod inedit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 1859 sub domnia lui Aexandru Ioan Cuza. „Stejarul Unirii este un proiect al cercetaşilor şi tinerilor voluntari din judeţul Botoşani care se desfăşoară anual în perioada 24 ianuarie – 1 decembrie şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare a campaniei de împădurire, plantare și toaletare de stejari și copaci în localități reprezentative pentru istoria și cultura poporului român, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice, tradiții și obiceiuri strămoșești, din judeţul Botoşani. Prin realizarea acestui proiect, se doreşte a se transmite ideea unirii şi a sentimentului de român autentic care va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri şi cetăţeni cu dragoste de neam și ţară”, a declarat Flavius Alin Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Activitățile realizate în cadrul proiectului național „Stejarul Uniri” sunt încărcate de simbolismul autentic al poporului român și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țării noastre.

Prima activitate inclusă în programul și traseul tematic al cercetașilor a fost deplasarea la obiectivele turistice și culturale din orașul Stefănești. Activitățile din data de 22 ianuarie,  au început cu vizita la Muzeul de etnografie și artă ,,Ștefan Luchian”, unde doamna profesor-muzeograf Carmen Munteanu a prezentat cercetașilor și tinerilor prezenți viața și opera marelui pictor Ștefan Luchian, urmată de excursia la barajul Stânca-Costești și vizita la Cimitirul Evreiesc din Ștefănești, cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici, unde, dl. Simon Marcu, director al Centrului Jud. de Voluntariat Botoșani, membru al Comunității evreilor din Botoșani, a oferit cercetașilor, voluntarilor și tinerilor prezenți, informații despre simboluri, ivrit, kippa si rabinul Avrohom Mattisyohu Friedman, renumit pentru minunile pe care le-a făcut.

A doua activitate a cercetașilor a fost realizată împreună cu Primăria Comunei Dobârceni, Asociația Protin 2000, Centrul Județean de Voluntariat și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, sub forma a trei concursuri de șah, fotbal și tenis de masă, sub atenta coordonare a domnilor, Bunduc Dorel, primar al Comunei Dobârceni și Bârsan Dan, președinte Asociația Protin 2000. Câștigătorii premiați au fost invitați să participe la competițiile organizate în cadrul Olimpiadei Sportului Săveni și la taberele de cercetași.

A treia activitate din proiectul ,,Stejarul Unirii” s-a desfășurat în satul Hulub, comuna Dângeni, la cei mai renumiți meșteri populari din județul Botoșani, Sonia și Marcel Apalaghiei, urmare parteneriatului educațional încheiat între Centril Județean de Voluntariat Botoșani, Asociația Culturală Arlechin și Primăria Comunei Dângeni, reprezentată de domnul primar Claudiu Ilaș. Cercetașilor, tinerilor și voluntarilor prezenți le-au fost prezentate tainele meșteșugurilor tradiționale, obiceiurile zonei și aspecte ce țin de tabăra națională de creație, care este organizată anual de familia  Apalaghiei împreună cu alți specialiști din domeniu, sub forma unor ateliere de creație unde copiii și tinerii învață să cioplească, sculpteze în lemn, să facă opinci, măști, să încondeieze ouă sau să coase.

A patra activitate inclusă în programul și traseul tematic al cercetașilor a început în data de 23 ianuarie, cu vizita la Tipografia Ria, unde doamna Hrițcu Mariana a făcut cercetașilor o prezentare a întregii activități, apoi cu toții s-au deplasat la Școala Gimnazială Nr.13, Botoșani, unde s-au desfășurat activități sportive și de socializare participativă, în atenta îndrumare a doamei director Filip Mihaela, a profesorilor de sport Teodorescu Iulian și Vasilică Mihai, cât și a  doamnelor profesoare Hazaparu Ana Maria, Sorohan Manuela, lideri coordonatori a unitățiilor de cercetași de la Școala Gimnazială Nr.13, Botoșani.

Acțiuniile proiectului ,,Stejarul Unirii” au continuat cu vizita cercetașilor la atelierul de ceramică şi olărit din Botoșani, unde lupișorii, temerarii și exploratorii au realizat picturi și lucrări grafice pe ceramică, sub îndrumarea meșterului popular Eusebiu Iacinschi, iniţiator al Târguşorului Meşteşugarilor, care se desfășoară anual la Ruginoasa, în vecinătatea Palatului „Cuza”. În partea a doua a zilei, activitățile cercetășești au fost realizate în parteneriat cu Primăria Comunei Bălușeni, reprezentată de domnul primar Claudiu Doroftei și Școala Gimnazială Draxini, reprezentată de doamnele profesoare, director Macsim Elena, Cornei Elena și Irimia Elena. Activitatea a început cu  forumul copiilor și tinerilor cercetași „Dialog între generații” moderată de Sebastian Stanciu, membru din 1996 al Organizației Naționale „Cercetașii României”, în prezent, conducător al cercetașilor de la  Centrului local ,,Aventura – Pitești” și Natalia Mereuță Oșlobanu, coordonatoare a cercetașilor din Republica Moldova. Sesiunea a avut  ca principală temă „Comportamentul cercetașilor în comunitate”. Activitatea a continuat cu jocuri specifice cercetașilor și dezbaterea cu tema „Istoricul cercetășiei în județul Botoșani”, moderată de doamna profesor Iuliana Damian, coordonator a cercului de orientare turistică la Palatul Copiilor Botoșani, Flavius Alin Damean şi Viorel Hriţcu, lideri voluntari ai cercetaşilor botoşăneni. Ziua a fost încheiată prin vizita la Mănăstirea Zosin, unde participanții s-au închinat și au primit binecuvântare, apoi au continuat deplasarea până la Casa Tineretului Botoșani. „După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri. Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională. Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător. De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională „Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale”, a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.

Activitățile realizate pe 24 ianuarie, în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”, au început cu participarea voluntarilor și a tinerilor cercetași la manifestările organizate în orașul Săveni cu prilejul sărbătoririi a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Ne-am bucurat să revenim astăzi la Săveni pentru a sărbători simbolic Mica Unire noi cei din Ţara Romănească aici în Moldova. Ne încântă sufletele să-i avem alături pe fraţii noştri din Republica Moldova din Chişcăreni, raionul Sângerei”, a declarat Sebastian Stanciu, Şef Centru Local Aventura Piteşti Au continuat cu vizita grupului de cercetași la sediul Comunității Rușilor Lipoveni Botoșani, aceștia au vizitat Muzeul și au participat la activitățile socio-culturale pregătite cu profesionalism de președintele comunității Ovidiu Ivanov, sub atenta îndrumarea a doamei Livia Ivanov și a domnului Sebastian Stanciu, lider a centrului local ,,Aventura” Pitești. La aceste activități au participat copii și tineri din rândul refugiaților din Ucraina care sunt domiciliați temporar atât în comunitate, cât și la familii din municipiul Botoșani.

Principalii parteneri ai proiectului: Organizația națională ,,Cercetașii României”, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația „Car-Pates”, Asociația ,,Arlechin” și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani. Informații suplimentare: www.voluntariatbotosani.ro / www.arlechinromania.ro

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare