Asociația Culturală „Arlechin” Botoșani vă invită în perioada 01-08 iulie 2024 să participați la activitățile și evenimentele ce urmează a fi desfășurate – la Săveni și în localitățile partenere din județul Botoșani – în Tabăra de balet și coregrafie „Arlechin” parte a proiectului Festivalul internațional de dans și coregrafie „Arlechin”. Activitățile și evenimentele de anul acesta sunt moderate de către maestra-coregraf Rose Marie Stocec și profesor-coregraf Anamaria Ghinea. Pentru înscrieri: wmail evenimentearlechin@gmail.com / telefon 0741510849 – organizator Flavius Damean. Info line: www.arlechinromania.ro
Istoric proiect:
Festivalul Internațional de Dans și Coregrafie ”Arlechin” este organizat anual, de către Asociaţia Culturală „Arlechin” Botoşani și Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi pe parcursul a cinci luni (iulie – noiembrie). Începând de la prima ediție (2009), concursul inițiat și conceput de Cristina Todi, profesor doctor Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” Iași și Flavius Damean, președinte Asociația Județeană de Dans Sportiv Botoșani, s-a desfășurat, timp de șase ediții (2009 – 2014) la nivel județean, regional și național.
Începând cu anul 2015, proiectul a devenit internațional, fiind sprijinit de nume mari, specialişti în domeniul dansului şi coregrafiei Călin Hanţiu, Ovidiu Dragoman, Sorin Bătică, Rose Marie Stocec Bot, Simona Baicu, Robert Zahariuc, Maria Postelnicu, George Postelnicu, Irina Slobodeaniuc, Liudmila Cerececea, Cristian Eliade Mîndriş, Eugen Gîrneţ, Irina Suruceanu, Dumitru Buzincu, Maria Lozanova Buzincu, Mona Moldovan, Rodica Fălişteanu, Cornelia Ţigănaşu, Celine Dumitru, Elena Rusa.
În organizarea cu success a proiectului, un rol important îl are sprijinul financiar acordat anual de către Primăria Orașului Săveni, primar Relu Petru Tîrzioru și Consiliul Județean Botoșani, SC ADMIR, administrator Ionel Roșu, pentru activitățile realizate în județul Botoșani.
Prin parteneriatul anual încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Grădinița ”PRICHINDEL” Botoșani, proiectul educațional este înscris în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene al Ministerului Educației Naționale.
În prezent Asociația Culturală “Arlechin” este membră a Consiliului Internatioanal al Dansului UNESCO, membru fondator Federația Română de Dans Clasic și Contemporan și membru al Uniunii Artei Coregrafice din România.
Principalul scop al proiectului constă în susținerea, promovarea activităților culturale, sprijinirea, descoperirea, promovarea tinerelor talente, păstrarea și promovarea tradițiilor culturale și patrimoniului cultural prin asigurarea unui cadru competitiv de promovare și manifestare cultural-artistică a copiilor, elevilor și tinerilor artiști cu pasiune și disponibilități artistice în domeniul coregrafiei, dansului, baletului din România, Republica Moldova și din alte țări partenere.
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL DANSULUI ȘI COREGRAFIEI ”ARLECHIN”,este organizat anual sub forma a trei spectacole-concurs, a unei gale a dansului şi coregrafiei şi a unui turneu național de promovare și descoperire a tinerilor cu aptitudini și disponibilități artistice în domeniul dansului și artei coregrafice, cuprinse şi în proiectul “Romanian Dance Tour”.
Principalele activităţi realizate anual la nivel naţional (Iași, Constanța, Botoșani, Piteşti, Brașov, Cluj) în cadrul proiectului “Romanian Dance Tour” sunt organizate sub forma unui simpozionul internațional de coregrafie ”Dance Forum” şi a cinci ateliere de balet și workshop-uri tematice de coregrafie ”De la dansul classic la contemporan”, desfășurate în localitățile unde sunt organizate Taberele de balet și coregrafie „Arlechin”.
În realizarea cu success a proiectului, un rol important îl au parteneriatele educaționale încheiate cu instituțiile de învățământ, casele de cultură, centrele culturale, cluburile sportive și ONG-urile culturale din România și Republica Moldova: Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Asociația Județeană de Dans Sportiv Botoșani, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Botoșani, Palatul Copiilor Botoşani, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, Grădinița ”ȘOTRON” Botoșani, Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani, Direcția de Învățământ, Sport și Tineret, Bălți, Republica Moldova, Colegiul Național de Coregrafie Chișinău, Republica Moldova.
Despre distinsa maestră – coregraf Rose Marine Stoicec-Bot, o mică prezentare:
Activitate profesionala
1970 – 1990 Balerina principală la Opera Română din București interpretând roluri principale în balete precum Don Quijote, Frumoasa adormită, Chopiniana, Strauss Walss, Coppellia, Le Tricorne, Bufonul, Spărgătorul de nuci, Till Eulenspiegel, Giselle și Lacul lebedelor
1978 – Antrenor personal pentru dansatori principali și elevi la Liceul de Coregrafie din București, pentru pregătirea Concursurilor Internaționale de Balet de la Varna și Moscova
1978 – A coregrafiat două balete pentru Concursurile Internaționale de Balet de la Varna și Moscova, pe muzică de Șostakovici și Honneger
1979 – Maestru de antrenament și asistent la Opera Română din București (pregătirea principalilor dansatori pentru rolurile lor principale)
1984 – Primul balet coregrafiat – ‘’Giselle’’, muzică de Adolf Adam, versiune clasică rusă la Teatrul Național din Skopje (Iugoslavia), cu critici complimentați atât din partea publicului, cât și a mass-media
1986 – Coregrafie de balet numit „Toulouse Lautrec și dansurile anilor 1990” la Muzeul de Artă al Republicii
1986 – Coregrafa un balet numit „Demoazela Mariuta” (Dame Mariuta), muzica de M.Jora, dupa varianta lui V. Manu, la Opera Romana din Bucuresti
1987 – Coregrafie la Opera Română din București un balet neoclasic intitulat ‘’Vibrații Contemporane’’, muzică de S. Nichifor, poveste de G. Constantinescu, care a obținut Premiul Național în 1990.
1987 – Coregrafie un balet intitulat „Un american la Paris”, muzică de G. Gershwin, pentru Liceul de Coregrafie din București, România
1987 – A coregrafiat un bal numit „Mesajul păcii” prezentat la Ministerul Afacerilor Interne
1989 – Coregrafie baletul „Bărbierul din Sevilla” (balet în trei acte), muzică de Rossini, la Opera din Cluj (România)
1990 – Coregrafie un balet intitulat ‘’ Farmecul lui Strauss’ și muzica lui Offenbach, pentru Liceul de Coregrafie din București, România
Mai 1990 – coregrafiază 5 balete dintr-un spectacol la Opera Română din București:
‘’Geneza’’, muzică de S. Nichifor
‘’Rugăciune’’, muzică de M. Jackson
‘’Hope’’, muzica de Albinoni
‘’Aria’’, muzică de S. Nichifor
„Nunta lui Figaro”
18 mai 1990 – dansator principal la baletul ‘’Aria’’, acompaniat de Mihai Tugearu
1990-1992 – a coregrafat numeroase balete pentru postul TVR1 din România
1991 – A coregrafiat un balet pe o muzică a unui compozitor belgian la Academia de Muzică, în timpul unui spectacol cultural de muzică, dans și poezie belgiană
1992 – Coregrafiază două balete la Teatrul Național din București (având în roluri principale dansatori principali de la Opera Română din București și elevi de la Liceul de Coregrafie din București)
1990-1995 – Asistent Coregraf la Teatrele din București pentru următoarele piese:
· ‘’Cum îți place’’, de W. Shakespeare (Teatrul Nottara)
‘’Vassa Jeleznova’’, de M. Gorki (Teatrul Național)
‘’Muzicienii din Bremmen’’, regia Cornel Todea
2002 – A coregrafiat și regizat comedia muzicală „Opera de Trei Pazeste” (nu există traducere, expresie populară românească)
2007 – În prezent angajat la Liceul de Coregrafie ca profesor de balet, implicat și în mai multe activități coregrafice
EDUCAŢIE
A absolvit Liceul de Coregrafie din București
Cursuri de specializare în balet clasic și jazz, dans de caracter și specializare didactică (metodologie dans clasic, metodologie rusă și franceză cu maeștri precum I.Kolpakova, N.Semionov și Pierre Laccote)
1985 – Absolvent Curs Special de Maestri Coregrafi, organizat de Centrul Special de Predare Perfectionism
2002 – a urmat „Clasul de perfecționism pentru dans clasic”, predat de Nicole Cavalessi la Opera Națională din Paris
Diplome:
1985 Diploma de „Maestro Coregraf”, bazată pe un examen constând în coregrafia mea pentru un spectacol numit „Ballet Studio”, pe muzică de S. Nichifor, M. Ravel, D. Shostakovici, C. Miller și L. Armstrong
1990 – Premiul Național pentru baletul „Vibrații Contemporane”
Ordinul „Meritul Cultural ca Cavaler” prin decret prezidențial
Activitate didactică
1975 – 2012 Profesor de balet clasic
1995 -2004 – Profesor de dans pentru elevii Teatrului Hyperion din București, anul 1 și 2
Activitate non-formală:
2014 – 2024 profesor de balet clasic în cadrul proiectului festivalul internațional al dansului și coregrafiei „Arlechin”. Ambasador al activităților și proiectelor realizate de Asociația cultural – artistică „Arlechin”, membru fondator al Federației Române de dans Clasic și Contemporan.
Info line: www.arlechinromania.ro